divendres, 19 de novembre del 2010

PSICOLOGIA + !



L'últim dia que vaig assistir a classe, el 15 de novembre, es va mencionar la PISCOLOGIA POSITIVA.
Em va encuriosir i n'he estat buscant informació al respecte. Us deixaré una seguit de blocs i pàgines interessants, que he anat trobant durant la cerca. No obstant, per tenir-ne una idea entenedora us animo a fer un cop d'ull al vídeo que us adjunto, en el qual, el psicòleg Eladio Rosique, en fa una breu síntesi posant-ne alhora exemples.



La Psicología Positiva és la branca de la psicologia que es dedica a l'estudi del funcionament òptim de les persones. Pren com a objectiu descobrir i promoure els factors que permeten als individus i a les comunitats a viure plenament; gaudint.
Per tant, ve a ser una psicologia alternativa als corrents picològics anteriors, que deixa de buscar remeis-teràpies a les deficiències i patologies, a tot allò negatiu que pot envoltar la persona i no la deixa ser feliç, per centrant-se en investigar què és el que fa a la gent feliç, per poder guiar i donar eines que condueixin a l'individu cap al benestar personal i la felicitat.

La psicologia positiva, segons els autors de l'enllaç adjuntat anteriorment, es centre en l'estudi de temes com:

  • La Felicitat
  • Experiència "Òptima" o "Flow"
  • La Creativitat
  • Els Valors
  • Les Fortalezes Personals
  • Els Talents i el seu Desenvolupament
  • La "Resiliència" (capacitat de superar les adversitats)
  • La Qualitat de Vida
  • La Espiritualitat
  • La Satisfacció a la feina
  • Les Emocions Positives
  • El Benestar del Subjecte
  • Les Intel·ligències Múltiples
  • El Llenguatge i el Benestar
  • ...


La web enllaçada anteriorment destaca, com a investigadors més importants a...

(*) Clicant sobre el nom de l'autor podreu llegir quelcom sobre la seva biografia.

També esmenten àmbits en el qual es pot aplicar tal psicologia:

  • L'educació
  • La psicoteràpia
  • El coaching
  • La vida familiar
  • La vida laboral
  • Les organizacions

En resum, en el transcurs de la vida...

També us adjunto un bloc de piscologia positiva, de l'Antoni Adserà, en què hi ha entrades i enllaços molt interessants ! Una d'elles la que parla d'intel·ligència emocional!

5 comentaris:

  1. Bones Cristina!
    Gràcies per aquesta entrada perquè és una mina d'informació.
    Coincideixo plenament quan dius que la psicologia positiva ve a ser una psicologia alternativa als corrents picològics anteriors, que deixa de buscar remeis-teràpies a les deficiències i patologies, a tot allò negatiu que pot envoltar la persona i no la deixa ser feliç. Però, una psicologia basada en la PERSECUCIÓ, BUSCA O ANHEL de la felicitat no ens fa ser víctimes de la nostra situació?

    ResponElimina
  2. Si més no, pot obrir perspectives...

    Les persones, generalment es tendeixen a observar i preocupar-se per les seves mancances i/o limitacions, i es recórrer a buscar solucions, en forma de teràpia,etc. En canvi, rarament, es parla, es relleven i es posen en manifest les pròpies potencialitats...

    Penso que es tracta d'un canvi de perspectiva, en el sentit d'enforar-ho tot des d'un punt de vista constructiu, com diu el psicòleg del vídeo, l'optimisme no és veure-ho tot positiu, sinó tenir una actitud constructivista, i per exemple, respecte quelcom que percebem com a negatiu, adoptar tal actitud, per aconseguir "ensortir-nos-en".

    Potser partint d'aquestes bases que intenta promoure tal psicologia no arribaríem a estats com depressions, angoixes...

    Dependrà també de la lectura que en faci la persona dels missatges que transmet aquesta psicologia, no ens podem pendre el que es proposa com a receptes, sinó, com a "filosofies" alhora de viure el dia a dia. En el cas contrari, una persecusió si que podria causar efectes contraris als que preten... no trobes? què en penses?

    Gràcies pel comentari, fins dilluns =)

    ResponElimina
  3. Un apunt que ve a complementar tot el que heu anat trobar sobre el tema de la psicologia positiva, Cristina. Molt bona aportació!

    ResponElimina
  4. Lluitar per a què les coses fagin millor. Fer alguna cosa que ens faci feliç ja que la felicitat no ve sola. Intentar ser. Buscar la fluïdesa. Entre d'altres, aquestes són algunes de les frases que cita Eladio Rosique. Tot i compartir el fet de reforçar les pròpies qualificacions davant quelcom "negatiu", considero com a perillosos alguns trets de la seva filosofia.
    Actualment, la societat ofereix un munt d'opcions. Aquest fet es pot percebre com a quelcom positiu, però també com a quelcom negatiu. Com a quelcom negatiu perquè hi ha persones que passen part de la seva vida buscant el millor, i per això, han d'analitzar tot el munt d'opcions. Llavors, s'enfrenten a una gran quantitat de decisions que agota i, a més, deixen de passar temps amb les persones del seu voltant, el que realment ens proporciona felicitat. Som éssers socials.
    Des del meu punt de vista, quan Eladio Rosique menciona buscar la fluïdesa o bé fer alguna cosa que ens faci feliç, en part, condemna a complicar-nos la vida. Segons Barry Schwartz, ser feliç consisteix en desitjar menys "per què més és menys".

    laura

    ResponElimina
  5. per cert, adjunto el vídeo que vaig mirar, el qual m'ha servit d'ajuda.

    http://www.youtube.com/watch?v=WCeK5XBsdSA&feature=related

    gràcies!

    Fins aviat :)

    ResponElimina